top of page

De barbecue 

Voor deze periode is de opdracht om een barbecue te maken die geschikt is voor kolen. Wij zelf hebben thuis een ronde Weber staan op kolen. Zelf persoonlijk weet ik niet erg veel van barbecues af en de verschillende vormen ervan. Om een beter beeld te krijgen van wat er allemaal al bestaat heb ik een concurrentieanalyse/onderzoek gemaakt van verschillende barbecues. In het projectboekje staat ook dat:

·       Er moeten tegelijk minimaal voor 3 personen eten op bereid kunnen worden

·       De barbecue moet geschikt zijn voor kolen

·       Minimaal 80% moet uit staal bestaan

·       Handvatten mogen maximaal 50 C worden

·       Je krijgt een plaat van 2000x1000x1mm grote plaat voor het staal

Verder heb ik natuurlijk ook een plan van aanpak gemaakt 

Achtergronden Barbecueënen

Om wat meer van barbecueën te weten te komen heb ik ook een imagepanels gemaakt over barbecueën en wat voor een barbecue ik wil gaan maken aan de hand van de afbeeldingen. Mijn barbecue moet rustig, hoekig, industrieel uit gaan stralen.  

Verder heb ik ook ideeën opgedaan bij de Intratuin en Coppelmans voor vormen van een barbecue. Toen ik daar rondliep viel mij op dat er heel veel dezelfde vorm hebben. Namelijk rond en vierkant/rechthoekig. Daarom kwam ik op het idee om niet die vormen te gaan gebruiken. Hieronder zie je de schetsen die ik gemaakt heb

Uit die schetsen zijn 3 concepten gekomen. Die zie je hieronder

Bij concept 1 is het idee dat je de barbecue aan de muur moet hangen en dat je hem dan kan uitklappen. Deze is bedoeld voor mensen die weinig ruimte hebben om te barbecueën op een balkon of terras. Zo kun je de bak ook weer inklappen tegen de muur aan zodat hij weer minder ruimte inneemt.

Bij concept 2 wilde ik een barbecue maken die je gewoon voor thuisgebruik gebruikt. Het idee is om allemaal driehoeken aan elkaar te maken en dan een cirkel te gaan maken. Zo heb je toch nog een barbecue die de meeste mensen thuis hebben staan met deze afmetingen alleen dan in het rond. Met de driehoeken creëer ik dus ook een ronde vorm. De poten komen op iedere hoek dus in totaal 5 stuks.

 

Bij concept 3 is het idee om ook een barbecue te maken voor thuisgebruik alleen deze bestaat uit een zuil met onderin een kastje of een koelkastje om het vlees en ander eten in te kunnen doen. verder zit er ook nog bovenop een lampje voor ’s avonds aangezien meestal die het eten bereid een stukje verder staat van de andere mensen vanwege de rook en de hitte.

De Kesselring Methode 

Van de concepten heb ik een Kesselring methode gemaakt en die zie je hieronder. Hieruit komt dat concept 2 met de driehoeken er het beste uit is gekomen. Voor dit concept gaat ook mijn voorkeur, vanaf dit punt zal ik dit concept verder uitwerken.

Uitwerking

Na de Kesselring Methode heb ik het concept verder uitgewerkt en heb ik een klein en simpel model gemaakt. Het materiaal wat ik gebruikt heb is een stuk van de kalender. Ik heb 12 gelijken driehoeken afgetekend en uitgeknipt vervolgens heb ik die aan elkaar vast gemaakt. Zo kon ik zien of het mogelijk was om de vorm werkelijk te kunnen maken die ik getekend heb. In totaal heb ik 10 driehoeken nodig om een cirkel te maken en dan komt het er uiteindelijk uit te zien als op de foto hieronder. Als je deze vorm aanhoud zie je aan de onderkant een 5 hoek ontstaan. Met de driehoeken kun je de barbecue dus toch nog een vorm van rond maken op een andere manier. Aangezien het heel moeilijk is om een ronde kom te maken in de Makerspace is dit dus ook een goede oplossing om toch nog in de buurt te komen van een ronde vorm. Deze vorm wordt dus mijn barbecue met de zijwanden als dit.

Hierboven zie je in lichtblauw de 5 hoek en de 2 linker afbeeldingen zijn van het modelletje.

Om dit verder uit te werken heb ik dit in Solid Works getekend. Als eerste heb ik dus de hele zijwand in een keer getekend aan elkaar zonder iets van bevestiging punten.  Zonder een bodemplaat te gebruiken. Het idee is om de hoeken iedere keer te zetten. Alleen het probleem waar ik niet gelijk aan dacht is dat de plaat dan niet groot genoeg is om dit in één keer eruit te kunnen halen.

Daarna heb ik een bak in zijn geheel getekend die uit een stuk zou bestaan. Hieronder zie je foto’s van ingeklapt en uitgeklapte plaat. Alleen als ik de plaat in een keer zou moeten doen krijgen ik uiteindelijk een probleem met het zetten van de hoeken, want die gaan elkaar dan in de weg zitten. Verder is het probleem ook als je een foutje maakt met het uitknippen/snijden van de hoeken dat gelijk alles niet meer klopt om aan te sluiten met elkaar. Het voordeel van deze manier zou wel zijn dat je alles uit een plaat zou kunnen doen. Het kost dan wel meer tijd om het uit te tekenen maar je hebt uiteindelijk wel minder werk te doen dan dat je meerdere platen zou gebruiken.

Toen ben ik dus uiteindelijk naar losse hoeken gegaan die je op de bodemplaat bevestigd dat zie je ook op de foto’s hieronder hierbij heb ik de poten ook al getekend. Zo hoef je 5 keer hetzelfde onderdeel te gaan maken en dat is niet zo veel werk. Zo kun je ook nog alles beter passen maken aangezien je iets kan spelen met de ruimtes ertussen en de lengte van de hoeken. De reden dat ik deze flappen naar de buitenkant heb gedaan komt omdat ik dacht om dit te gaan puntlassen en dat zou niet van binnenuit kunnen. Totdat ik tot de conclusie kwam of het wel nodig zou zijn om dit te gaan puntlassen waarom zou ik niet gewoon een boutje en een moer gebruiken om ze te bevestigen. Die aanpassing zie je ook in de afbeelding hieronder.

Hierboven de hoeken die ik ook ga gebruiken in het prototype.

Bodemplaat

Voor de bodemplaat heb ik dus een 5 hoek nodig waarop de hoeken gemonteerd worden met bouten en moertjes. Verder heb ik ook gedacht aan luchtgaten die nodig zijn voor voldoende verbranding van de kolen die onderin de bak komen te liggen.

Luchttoevoer 

Voor de luchttoevoer heb ik ook een onderdeel gemaakt waarmee je de gaten open en dicht kan zetten. Daarvoor heb ik een rad bedacht die op de bodemplaat komt te liggen. Op de eerste foto zie je het eerst idee van het rad. Het probleem met dit is dat het bovenste onderdeel uit een geheel bestaat en het niet handig is om te maken verder zou er over de gehele lengte nog een plaat onder moeten om de gaten te kunnen afdekken.

Voor de 2e versie van het rad heb ik gekozen voor drie kleine T-profielen die ondersteboven komen te liggen op de bodemplaat. Deze worden bevestigd aan de buis in het midden die door de bodemplaat heen steekt en waar een pin op het uiteinde zit van de buis om hem op en neer te kunnen bewegen (zie foto). Het hele rad bestaat dus uit 5 onderdelen de 3 kleine T-profielen, de buis en de pin die aan de onderkant van de buis bevestigd zit.

Rad in geheel
3X T-profiel
pin waarmee je het geheel kan draaien
buis waarop alles bevestigd wordt

De Poten 

Voor de poten heb ik hout gekozen aangezien bij het begrip industrieel meestal er ook hout in zit verwerkt wilde ik dat ook graag hebben. Zoals je op de foto’s hieronder ziet zijn de maten van de poten niet helemaal normaal. Ik wil ze namelijk gelijk hebben lopen met de hoeken van de bodemplaat die hoeken zijn 108C. Op de foto’s hieronder zie je een proefje wat ik zelf thuis heb gemaakt. Ik wilde namelijk weten hoe het er in het echt uit zou komen te zien met de hoeken die ik wilde hebben. Dit heb ik met de hand gezaagd en afgetekend om zo een beter beeld te krijgen. Het rare wat er dus is aan deze vorm dat je een ruitje maakt in het vierkant waardoor het moeilijk te zagen wordt. Ook moet het aan de bovenkant schuin aflopen, want ik wil graag dat de poten een beetje schuin komen te staan. Dit om de stabiliteit te verbeteren en omdat het het er naar mijn mening beter uit ziet.

Voor het prototype gebruik ik schutting palen, maar voor het echte model zou ik hardhout kiezen en die lakken met een hittebestendige lak. Hardhout is beter bestand tegen buiten temperaturen en omstandigheden. De reden dat ik voor het prototype geen hardhout ga gebruiken en ga lakken is vanwege de kosten die eraan zitten.  

Hoekjes poten 

Deze hoeken zijn bedoeld voor over de poten de functie van deze hoekjes zijn om de warmte beter te verdelen, want het blijven toch houten poten en dat is niet optimaal geschikt voor een barbecue. Verder zijn de hoekjes ook bedoeld voor de look van de barbecue. Als ze er niet zaten lijkt het of de poten er gewoon ondergezet zijn en met de hoekjes lijkt het vloeiend over te gaan. Ik wil dat deze bevestigd wordt aan de poten om een moer vast te lassen aan de binnenkant en vervolgens een gat te boren in de poten en daar de bout doorheen te steken en vast te draaien. Daarom zie je bij de foto’s hierboven van de poten gaten zitten aan de bovenkant voor de bouten.  

Rooster haakjes 

De haakjes zijn nodig om de roosters ergens op te hangen. De roosters worden op de haakjes gelegd en kunnen dus ook heel simpel verwijderd worden. Zoals je kunt zien zijn er van elk haakje 5 nodig. Op iedere driehoek wordt er een bevestigd met puntlassen.  

Roosters

Zoals je op de afbeelding kunt zien hangen er onder en boven haakjes, de bovenste haakjes zijn voor het grootste rooster waarmee je het eten bereid. Voor beide roosters is het idee om ze in te kopen. Deze is 36 cm groot en is makkelijk te verwijderen aangezien het rooster op de haakjes ligt. Het rooster kan er niet doorheen vallen omdat hij rond is en hij op 5 plekken wordt ondersteund. Het rooster heb ik met een reden 1,5 cm lager neer gelegd om ervoor te zorgen dat je je eten niet per ongeluk eraf kan laten vallen.

Verder heb je ook nog een kleiner rooster onderin van 24 cm. Dit rooster is bedoeld dat de kolen daarop kunnen liggen waardoor er onder nog genoeg ruimte is voor de doorstroming van lucht. Een luchtstroom is beter voor de kolen om te kunnen branden en om de barbecue aan te kunnen houden. Deze luchtstroom kun je dus zelf bepalen door het rad wat eronder geplaatst wordt.

Dus in totaal moet ik 12 verschillende onderdelen en de totale onderdelen die ik moet maken zijn 36 zonder de roosters mee geteld. Namelijk:

5 poten

5 hoekjes voor poten

5 losse hoeken

5 haakjes onder

5 haakjes boven

5 versteviging plaatjes

3 afsluitingen

1 buis/koker

1 pin voor buis/koker

1 onderplaat

Hier vind je ook het CAD-bestand wat je kan downloaden en inzien wat de laatste aanpassingen zijn.

De Productie 

Jammer genoeg heb ik geen/weinig foto’s gemaakt van de productieperiode. Op 5 april ben ik begonnen met de productie van het prototype. Als eerste heb ik de losse hoeken uitgetekend en uitgeknipt. Daarna heb ik alle kleine onderdelen uit een plaat gemaakt. Het nadeel van dat is dat de plaat een beetje krom gaat trekken als je het stuk plaat gebruikt nadat je het geknipt hebt. Maar toch heb ik deze plaat onderdelen kunnen gebruiken. De kleine onderdelen bestaan uit de haakjes boven en onder, verstevigingen, en de onderdelen van het rad. Zoals je op de afbeeldingen kunt zien zijn de haakjes en de verstevigingen met een puntlas gezet en de plaatjes van het rad zijn aan elkaar gelast. Dit heb ik thuis gedaan aangezien het lasapparaat meestal bezet.

Thuis heb ik de poten gemaakt aangezien daar meer tijd voor was en een beter zaagmachine. Ik heb 2 palen van 1.80m schutting hout gekocht. En daaruit heb ik 6 poten gehaald dit om een reserve te houden. De poten zijn helaas niet gelukt zoals ik wilde omdat ik niet goed heb gekeken tijdens het zagen naar het voorbeeld wat ik met de hand had gedaan. Desondanks kan ik de poten nog steeds gebruiken en vind ik ze nu wel mooier dan eerst de bedoeling was. Op de foto zie je dat er een korte zijde en een lange zijde is. Nou is het idee als ik de poten bevestig dat er een draaiende beweging in mijn barbecue zit. Dit komt dus omdat ik de poten allemaal dezelfde richting op heb gezet. Verder heb ik de poten 10 cm langer gelaten waardoor ze nu 600 mm lang zijn. Daarna heb ik de poten een schuinte gegeven aan de onder en bovenkant om ze een beetje schuin te kunnen neerzetten. Als laatste heb ik ze mooi afgeschuurd en gekeken of ze allemaal zo goed mogelijk gelijk zijn aan elkaar.

Daarna heb ik de bodemplaat afgetekend en de laatste losse hoek. Vervolgens heb ik die uitgeknipt en heb ik de losse hoeken gezet. Het jammere van het uitknippen was dat alleen Kees of een docent de knipbank mochten gebruiken. Nu moest je knippen met een hefboom knipschaar aangezien deze niet zo heel lang kon moest je steeds je plaat opschuiven waardoor de zijdes niet helemaal recht zijn afgeknipt.

Toen heb ik in de flappen van de losse hoeken gaten geboord en ook in de bodemplaat zodat ik ze kan bevestigen met een bout en een moer. Vervolgens heb ik aan de hoeken de haakjes puntgelassen en daarna de hoeken zelf aan elkaar gemaakt d.m.v. de verstevigings plaatjes die bovenin de hoeken komen te zitten.

 

Zo heb ik heel de bak afgemaakt en heb ik de flappen van de driehoeken aan de onderkant van de onderplaat gemaakt. Dit heb ik gedaan omdat je zo geen naad ziet van de bodemplaat. Als je nu recht voor de barbecue staat zie je een gebogen rand. Dat ziet er beter uit dan een zijkant van een rechte plaat.

Vervolgens heb ik de hoeken die over de poten komen uitgetekend, uitgeknipt en gezet. Alleen was het probleem dat deze toch niet helemaal paste op deze poten. Daarom moest ik ze nog bijknippen en kloppen. De verbinding is nu met een schroef gedaan die je vanuit de onderplaat naar beneden schroeft in de poten. Ik heb in iedere poot 2 schroeven zitten omdat je anders het probleem zou krijgen dat ze zouden kunnen gaan draaien en dat wilde ik niet hebben.

Ook heb ik een kleine aanpassing aan het rad gedaan. Zo kun je op de foto’s zien dat ik de afdichtingen tegen de buis heb vast gelast in plaats van erin en de pin waarmee je kan draaien heb ik langer gemaakt. Het probleem is toen ik het rad bevestigde in de barbecue kwam ik erachter dat ik de onderste haakjes te laag heb vastgezet en dat er geen rooster meer op kan liggen, omdat het rad te hoog is voor de haakjes. Dit heb ik opgelost door de haakjes verder omhoog te buigen om zo genoeg ruimte over te laten zodat het rad toch nog kan draaien zonder problemen. Verder had ik ook toen ik het bedacht om een korte pin te gebruiken voor een reden zodat je het rad rondjes kan draaien om de as van de kolen eruit te kunnen halen. Helaas heb ik daar dus niet meer aan gedacht en kan ik de gaten alleen dus open en dicht zetten.

Als laatste heb ik het bovenste rooster gemaakt dit heb ik bij de Praxis kunnen kopen vervolgens met de slijptol passend gemaakt. De vorm heeft nu wel een beetje een pentagoon gekregen. Voor het onderste rooster kon ik niks vinden en heb ik dus niet gemaakt.

Verder heb ik ook nog een spuitbus gekocht van hittebestendige lak in de kleur zwart. Het idee was om dit te gaan doen, maar er was geen ruimte meer in de spuitcabine. Verder moesten er ook 3 lagen op gespoten worden en tussen iedere laag moest een 1 uur tussen zitten om te drogen. Verder wilde ik ook nog het hout lakken zodat het een mooier kleurtje krijgt en beter bestand is tegen schade.  

Het Prototype 

Hieronder zie je de foto’s van het prototype in zijn geheel. Verder vond ik het wel een leuk project om te maken en heb ik nu meer kennis van hoe ik de machines moet gebruiken in de Makerspace. Ik heb ook geleerd dat je echt heel goed moet nadenken of het wel mogelijk is om te kunnen maken. Op de computer kun je het wel tekenen en daarmee kun je alles aangeven wat je er mee wilt doen en houdt je niet erg rekening of het mogelijk is met de machines die we hebben staan en of het materiaal het wel aankan. Verder moet je ook improviseren wat je moet doen als iets niet werkt, het materiaal er niet is of omdat je op een beter idee komt om het te maken.

Eindresultaat gespoten

Omdat ik niet genoeg tijd meer had heb ik mijn barbecue thuis gespoten en de poten ingesmeerd. Hieronder op de afbeeldingen kun je zien hoe de Pentagoon geworden is. Ikzelf ben er zeer tevreden over hoe het eruit is zien komen vooral nu die gespoten is en een kleurtje heeft gekregen.

bottom of page