top of page

muizenval

week 1 Kick off

In week 1 van het project moesten we gelijk al een plan van aanpak maken. Die moest dan voldoen aan de eisen van de muizenval. Ik heb voor het plan van aanpak gebruik gemaakt van de powerpoints via Fronter. Aan de hand van de powerpoints heb ik het uitgewerkt. Zelf vond ik het best moeilijk om te maken, want bij de achtergronden van het project wist ik niet precies wat ik er in moest vermelden. En het kopje afbakening wist ik ook niet helemaal zelf te beantwoorden. Maar dat hebben we in de klas besproken wat het kon zijn. 

week 2 Brainstorm

In week 2 moeten we gaan brainstormen om zo veel mogelijk ideeën te verzinnen om een muis te kunnen vangen. Daarvoor moesten we 50 schetsen maken(zie hieronder). Hoe ik aan de ideeën kom komt doordat ik rond kijk naar spullen en dan denk ik daarbij of er een muis in kan of ik pas het een beetje aan. In het begin tekende ik de hele muizenval en dat was volgens Jan-Willem niet zo slim je kon beter kijken hoe je een muis kon vangen. Dat hielp wel veel voor nieuwe ideeën ,want ik liep al een beetje vast met bedenken. Ik vond het in het begin iets minder goed gaan, want toen liep ik vast. Maar toen ik ging tekenen hoe ik een muis moest vangen lukte het al weer beter om ideeën te bedenken.

   De schetsen 
week 3 Ideeën-fase

Voor ontwerptechniek moesten we een functieboom maken. Dat is een tabel waarbij je ''muis vangen'' bovenaan of aan de zijkant zet en daar omheen vul je de functies in van een muis vangen. En daarop breid je dan uit naar nog meer functies. Ik vond het best moeilijk om te doen ,want het was voor de eerste keer en ik wist niet helemaal goed wat de echte functies waren. Ik kwam meer uit op een mindmap. Nadat we dit moesten doen gingen we een morfologisch overzicht maken. Daarbij moet je bij bepaalde onderwerpen tekeningetjes bij maken van wat erbij hoort. Dat vond ik redelijk moeilijk om bij een muizenval te passen, want in de les hadden we een fiets gebruikt als onderwerp dat lukte wel om dingen bij te verzinnen.       

Ook hebben we modelletjes moeten maken voor technieken die we kunnen gaan gebruiken voor het echte model. 

Bij deze is het idee dat de muis op het plankje loopt en als hij naar binnen loopt dan zakt het plankje weg zodat hij er niet meer uit kan. Het hoort officieel dicht te zijn ,maar anders zou je nu niks zien.  

Deze is eigenlijk gewoon een valluik, want als hij er op staat zakt het naar beneden en zit de muis vast. dat karton aan het stokje is als hefboom. Als je op het uiteinde drukt komt het klepje weer omhoog.

Dit is een vangnet waar de muis in valt en dan zitten de kleppn vast aan het net. Als de muis erin valt trekken de touwtjes aan de kleppen zodat ze dicht vallen en de muis vast zit.

Week 4 Concepten 

In deze week moesten we onze concepten maken. Dat moest aan de hand van ons morfologisch overzicht. Daarom heb ik een nieuwe gemaakt die wat uitgebreider is. Ik vond het nog steeds lastig om te doen daarom heb ik nu ook bij andere mensen gekeken wat zij hadden en welke deel functies ze gebruikten. Ook ben ik geholpen door 3e jaars ,want we zijn in groepjes samen gekoppelt om te overleggen hoe het gaat en of je iets kan verbeteren. de concepten lukte wel vrij snel om te maken , maar het enige vond ik lastig om ze niet echt op elkaar te laten lijken.      

Het nieuwe Morfologisch overzicht 

concept 1
concept 2
concept 3
Week 5 Conceptkeuze

Voor deze week moesten we het uit eindelijke model kiezen. Het uiteindelijke concept heb ik doormiddel van de Kesselring methode gevonden. Bij de Kesselring methode maak je een overzicht van punten en dan vergelijk je het met het maximale aantal punten wat het concept kan krijgen. aan de hand van die punten kun je zien welk concept de meeste punten heeft. Dat moet je dan vervolgens in een tabel zetten en zo heb je een duidelijk overzicht welk concept de beste is en de slechtste. En uit die resultaten kwam dan concept 1 eruit. Ik heb er nog geen naam voor bedacht. Hij scoorde bij ieder onderdeel 14 punten waarbij je er 16 kon halen. De Kesselring methode is onderverdeeld in 2 delen. Je hebt functioneel en fabricage, functioneel is of het handig is en fabricage of het gemakkelijk te maken is of het veel geld gaat kosten.Toen ik dus het concept had gekozen ben ik al modelletjes gaan maken om op te lossen hoe ik het laat werken. 

Kesselring methode
Week 6 CAD model

In deze week heb ik mijn concept uitgewerkt in ieder geval poging tot. Ik wist namelijk nog niet hoe ik die zak omhoog kon laten gaan.Dus daar heb ik heel wat uurtjes in zitten, maar daar is toch nog iets uitgekomen. Mijn idee is om een deurtje omhoog te laten gaan via een elastiek (zie foto). Door de hefboom die onder de deur zit word de deur automatisch omhoog geduwt en zit de muis gevangen. In ieder geval dat is het idee. Op dit idee kwam ik, omdat ik vast liep op dat moment, en toen ben ik naar Jan-Willem gegaan en hij zij: Waarom 2 plaatjes. En toen begon ik daar dus aan te denken dat er helemaal geen 2 nodig zijn. In het begin zat ik heel de tijd vast op een idee dat er 2 plaatjes naast elkaar omhoog en omlaag konden. dat als de ene boven is en dat de ander dan omlaag is en zo andersom.(zie foto). Maar dat was nu dus net meer nodig .Toen ben ik het idee van de elastiek gaan uitwerken met karton. om het deurtje omhoog te laten gaan moest ik de elastiek strak spannen. Dat heb ik door middel van een stokje gedaan waarachter de elastiek zich kan vast klemmen.   

hefbomen
oude idee
deurtje met elastiek
 Week 7 Werktekening/werkvoorbereiding 

Het heeft een tijde geduurd, maar de werktekingen en de werkvoorbereiding zijn dan ook eindelijk af. dat werd tijd namelijk. In week 7 heb ik dus op Solidworks nog mijn parts en assembly van mijn muizenval afgemaakt. Dat duurde best lang, want ik ben niet echt bepaald goed in CAD-tekenen.(gelukkig had ik wel een voldoende voor de herkansing 😊) Vooral de assembly van de muizenval vond ik lastig om dat aan elkaar te krijgen. En door een paar domme fouten zoals mijn laptop met mijn bestanden vergeten. Maar dat is nu allemaal achterwegen. Voor de werkvoorbereiding was het ook niet al te makkelijk. Ik vond het lastig, want ik wist niet echt precies wat ik erin moest zetten. In het blokboek stonden wel een paar zinnetjes. Maar van dat wist ik niet wat voor een kopjes ik moest gebruiken. Dus ik heb het vergeleken met andere klasgenoten en die hadden ook iets in de richting van wat ik heb.   

Week 8 Model/ proof of concept bouwen

In week 8 heb ik de werktekeningen gemaakt van mijn muizenval. Dat verliep alles behalve soepel, want ik had het getekend via solidworks alleen ben ik het kwijt geraakt. Ik kon het echt niet meer vinden om het uit te printen. Dus moest ik het helmaal overnieuw maken. En tijdens de maten geven kwam ik er achter dat mijn onderdeel niet klopte. Die moest ik dus nog even aanpassen. Ik heb Matteo ook nog geholpen met de werktekeningen. En dat koste ook nog wat tijd om dat voor elkaar te krijgen. Ik ben wel een paar keer op en neer gelopen naar de printer. Toen ik mijn werktekeningen uit wilde printen ging het fout, want het stond nog op liggen en ze moesten staan zijn dus moest ik weer terug lopen. 

Week 9 Model/proof of concept bouwen

In deze week heb ik de lasersnijder aan het werk gezet. (Na een tijdje dan) Ik gebruik het materiaal plexiglas en polystyreen , want dat is doorzichtig om de muis goed te kunnen zien. Het polystyreen is omdat dan alles van mijn muizenval doorzichtig is. Dat materiaal is wit van kleur. Het enige probleem was dat ik mijn bakje van de muizen val als een geheel had getekend. Dus moest ik het bakje overnieuw tekenen in Solidworks. Dat lukte me wel vrij snel, maar toch iets te snel, want de achterkant paste niet in de gleufjes die ik had gemaakt. Ik heb het fout gedaan omdat ik het niet nodig vond om er een assembly van te maken. Dat was dus weer eens dom van mij. en dan ben je er nog steeds meer tijd mee kwijt om het wel goed te maken. Dus dat is weer een leerzame les voor de volgende keer om het toch wel te maken. Door die fout kosten me dat weer kostbare tijd die ik eigenlijk wel nodig had. De hefboom en de deksel kon ik niet laten lasersnijden, omdat er gaten in zaten die de lasersnijder niet kon snijden. Dus heb ik ook nog zelf de hefboom gemaakt.   

                     lasersnijder
plexiglas
polystyreen
Week10 Presentatie 

Mijn nieuwe assembly met lossen onderdelen 

De laatste week! Dat maakte me wel een beetje zorgen, want ik was nog langens niet klaar en de testweek kwam er ook al weer aan. In de les was ik aan het bedenken hoe ik de deksel zou gaan maken. En daarvoor ben ik gaan tekenen op papier en laptop. En thuis ben ik daar verder aan gaan werken. Ik wilde weer gaan lasersnijden maar we snapte het machien niet dus ben ik het met de hand gaan doen. Ook moest ik nog de kostprijsberekening maken voor Bedrijfskunde. Dat is wel gelukt, want ik had een handige site die de prijs aanpasten aan de maten die ik nodig had. De manurenberekening heb ik zo veel mogelijk volgens hoeveel ik aan het project heb gewerkt afgestemd. Als het goed is klopt het wel een beetje met de werkelijkheid.   https://kunststofplatenshop.nl/product/budget-plexiglas-helder-3-mm/ . Voor Handtekenen moesten we ook tekeningen maken van het opspannen, activeren en vrijlaten. Daar worden we ook op beoordeelt in de testweek. Ook moet ik de muizenval presenteren voor de klas. die moest ik dus ook nog gaan maken met de regels die ik heb gekregen van Ontwerptechniek. 

                  opspannen                                                 activeren                                                vrijlaten
bottom of page