top of page

Fabricage techniek

Vorige week hebben we extruderen geleerd. En daar hebben we nu een opdracht over gekregen.

Vacuüm vormen

Hiernaast het proces van vacuüm vormen. Als eerst moet de plaat goed vast geklemd worden zodat hij daarna verwarmt wordt. Door de warmte word de plaat flexibel en buigt door. Dan word er in sommige gevallen nog lucht onder geblazen om het materiaal op te rekken. Als dat is gebeurd wordt de mal omhoog geduwd en word er de lucht onderuit gezogen. En dan is het proces klaar.

Opdracht vacuümvormen

De randen zijn met een hoek van 3 graden gedaan. Anders kun je het product niet meer los krijgen.

De opdracht

De opdracht is om zo veel mogelijk onderdelen met extrusie te maken. Daarvoor heb je mallen nodig die zie je hiernaast getekend. Voor het schuifdeurtje heb ik een lange strip die dik en dun is. Bij het dunne deel kan hij buigen zodat hij de bocht kan maken die hij nodig heeft.

Je moet nog wel na bewerken. Daarvoor moet je de randen afknippen/ snijden om een mooie rechte rand te krijgen.

Hiernaast staat de laadklep zoals hij uit de vacuüm vormer komt met afrondingen van 5°. Als nabewerking moet je alleen de plaat afknippen en gaatjes boren voor het buisje wat er doorheen moet.

Opdracht Fabricage techniek
afrondingen
gaten boren

De bak kun je niet in verschillende hoogtes hebben. Dus daarom heb ik hem gelijk moeten maken.

Story board rotatiegieten​

De bovenkant van de stoel

De onderkant van de stoel

Hiernaast is het verhaal van rotatiegieten uitgelegd. Als eerst moet je er kunststof poeder in doen. Daarna moet je de mallen goed aan elkaar vast maken, omdat er heel veel druk op komt. Dan worden de mallen verwarmt terwijl heel het product ronddraait in Alle richtingen. Daarna moet het afkoelen draaiend. Vervolgens kun je de mallen los maken. En als na bewerking moet je schuren of knippen. Want op de plek waar de mallen bij elkaar komen is nog altijd kunststof er tussen door gekropen.

Opdracht rotatiegieten

Voor degene die de meneer wil heb je 3 mallen nodig. De onderkant heb ik met de inhammen gedaan. En voor de andere kant heb je een andere mal nodig. Anders is de grote inham aan de achterkant. De bovenkant maak je apart. Bij de afrondingen moet je wel rekening houden met 5°, anders krijg je hem niet meer los. Als nabewerking moet je wel nog de randen afvijlen/schuren. Want er kan nog kunststof tussen de 2 mallen komen. En dan zou ik de bovenkant vast maken.

Om de stoel uit 2 mallen te halen heb ik de rondingen in het zitgedeelte en de rugleuning weg gelaten. de afrondingen heb ik gehouden. de inhammen aan de zijkanten heb ik er ook uitgehaald.

Extrusie/spuitgiet blazen

hiernaast de story boarden van extrusie en spuitgieten. De kunststof word onder samen gedrukt en wordt zo samengesmolten. dan wordt er de lucht in geblazen zodat het tegen de randen van de matrijs komt en dan kan het afkoelen. vaak wordt de matrijs zelf ook nog afgekoeld door water. Als nabewerking moet je aan de onderkant het randje afsnijden en aan de bovenkant de rand waar het product wordt vastgehouden.

 

Bij spuitgietblazen wordt de vloeibare kunststof in de mal gespoten. Vervolgens wordt de matrijs weggehaald en komt de andere matrijs er om heen en wordt er ook lucht in geblazen. De kunststof wordt afgekoeld en houd zijn vorm aan. de matrijs wordt weggehaald en als nabewerking moet je aan de bovenkant waar het product werd vastgehouden afsnijden

Zie hiernaast het tosti ijzer

Als nabewerking moet je de randen eraf snijden. en voor de boven en de onderkant moet je andere mallen nodig hebben.

Hieronder zie je de pennendop en verdeel je de mal door de helft. om het product er weer heel uit te krijgen.

Hieronder is het idee dat je de kroon apart maakt van de dop. En daarna klik je de kroon er aan vast.

Hieronder is het idee dat de kroon los wordt gemaakt maar dat er aan de onderkant van de dop een extra ring wordt gemaakt met een gat erin.

Hiernaast zie je een router. De koellings gaten zijn open bij de zijkant. En de poten lopen door over de hele bodem. Er zit een knikje in om aan de binnenkant een randje te hebben voor de printplaat.

Buizenhouder 

Hiernaast zie je de buizenhouder met de draft-analysis.  

Schappenkast
bottom of page